Bohdan Cywinski - mój kawałek internetu

Temat: chemia w ciąży
Narastanie Ca-125 w granicach normy nie jest wystarczajacym markerem do podjecia tego typu decyzji, ponieważ nie jest to wyłączny marker procesu nowotworowego Nie wiem jakie są zasady podejmowania decyzji w szpitalu,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,21694869,21694869,chemia_w_ciazy.html



Temat: ca125 a miesiączka
pamiętajcie tylko, że CA 125 tak jak większość markerów nowotworowych, nie jest w 100% typowe dla chorób jajnika i nie zawsze przy tych chorobach musi go być w nadmiarze. Tzn. wartość w normie nie musi świadczyć, że wszystko ok, choć większość osób tak uważa. Moja siostra miała złośliwy nowotwór piersi, a CA 15.3 (uważany za marker sutka) był w normie!! Markery nowotworowe...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,68514303,68514303,ca125_a_miesiaczka.html


Temat: cysta
CA 125 to marker nowotworowy, podwyższony wychodzi przy nowotworze jajnika, nieco podwyższony (górna granica normy lub lekko powyżej) może świadczyć o endometriozie. Ja miałam zlecony przed laparoskopią i wynik był pół punkta przed górną granicą, laparo potwierdziła endometriozę, badanie histopatologiczne wykluczyło nowotwór. Z tym, że u mnie to było 20,6 U/ml przy normie 0-21. Twoje wyniki są wyższe, ale nie podajesz jednostek,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,10802030,10802030,cysta.html


Temat: TORBIELE i co dalej ? :((
że jest w normie )) i poczułam się jakbym dostała drugą szansę... i te torbiele już mi się takie straszne nie wydały! Mam nadzieję, że za 4 miesiące będę mogła dołączyć...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,978878,978878,TORBIELE_i_co_dalej_.html


Temat: markery rakowe ... torbiel i strach
... JEŻELI TO JEST torbiel endometrialna (a przy endometriozie zazwyczaj marker nowotworowy CA 125 jest w okolicach górnej granicy normy, ja miałam 20,6 przy normie do 21) to nie należy tego lekceważyć....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,12900473,12900473,markery_rakowe_torbiel_i_strach.html


Temat: torbiel na jajniku
Ja też miałam dość duży torbiel na jajniku, do tego marker nowotworowy ca-125 przekraczał normę 15-krotnie, w tym samym czasie byłam w ciąży. Torbiel sam się wchłonął, nie potrzebna była żadna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,18481215,18481215,torbiel_na_jajniku.html


Temat: ginekolog-położnik
moje pytanie jest nastepujące: czemu bada sie marker Ca 125 przed laparoskopią torbieli skoro jego wynik w normie wcale nie wyklucza raka jajnika (torbieli typu złosliwego) a wynik powyżej normy też nie jest jednoznaczny z rakiem jajnika (moze swiadczyc np. o innej chorobie nowotworowej).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,21372714,21372714,ginekolog_poloznik.html


Temat: Dobre nowiny
... forma dał mi skierowanie na Ca 125 (marker nowotworowy), tak dla 100% PEWNOŚCI. I co najważniejsze sugerował bym odstawiła zoloft (antydepresant, który dostalam na doła po poronieniu), tak bym mogła od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,17169516,17169516,Dobre_nowiny.html


Temat: Dla starających się po poronieniu
Odebrałam wyniki badań, robiłam je w 20 dc przy 30-31 dniowych. I tak: prolaktyna zwykła: 17,5 norma od 1,2 - 25, prolaktyna po MTC 163, insulina 14,5 norma 6 - 28,4, P-ciała anty-TPO tarczycowe <10,0 norma - 35, TSH 3-cia generacja 2,21 norma od 04 - 4,0, no i ważne dla mnie markery nowotworowe CA-125 wyszły jeszcze w normie 19,9 przy normie 0-21. Mozecie je skomentować moje znawczynie ? generalnie widzę, ze są w normie te badania, ale czy na tyle dobre, że nie są przeciwwskazaniami do ciąży ? Jutro badam progesteron. Buziaczki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,21701291,21701291,Dla_starajacych_sie_po_poronieniu.html


Temat: pytanko do was:)
... badanie Ca-125 (marker nowotworowy dot. raka jajników), ale uwaga nawet przy endo może być podwyższony. Ja przed samą operacją miałam w górnej granicy normy. Jeszcze jedno. Musisz wiedzieć, że nie jestem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,31010034,31010034,pytanko_do_was_.html


Temat: prawdopodobnie endometrioza - co dalej?
dużym prawdopodobieństwem będzie podwyższony (ja przy IV st. endo miałam w górnej granicy normy). Pamiętaj, że jest to jedynie badanie pomocnicze i nie stawia jednoznacznej diagnozy endo, ale da i jakiś...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,37089428,37089428,prawdopodobnie_endometrioza_co_dalej_.html


Temat: witam
witam dużo piszecie o kontroli markera ca 125, a czy którys ginekolog zlecił wam wykonanie badań markera 19.9 (w necie znalazłam tylko enigmatyczną informację, że oznacza on "inne nowotwory")? U mnie 125 jest tylko minimalnie podwyższony (norma jest 35, ja mam 37), natomiast ten niesczęsny 19.9 wynosi 54 (norma 37). Dodam jeszcze, że pod koniec stycznia bedę miała operację, niestety nie laparoskopową, ale konwencjonalną- ze względu własnie na te markery. Zaatakowany jest lewy jajnik- duża, 6 cm cysta. Cały czas nie opuszcza mnie myśl czy to endo czy może coś gorszego. Napiszcie proszę czy miałyście badania tego markera i co to oznaczało
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,73969516,73969516,witam.html


Temat: ca125 w normie i endometrioza
Ca 125 nie ma żadnego znaczenia diagnostycznego w endometriozie (czytałam w Medycynie po dyplomie). Jest to badanie wykonywane w kierunki nowotworu jajnika. Ale podwyższony poziom nie świadczy odrazu o nowotworze, często świadczy tylko o toczącym się stanie zapalnym w jajniku. Dlatego możesz mieć CA125 w normie i mieć endometriozę. Pytałam moją lekarkę po co jest wykonywany ten marker skoro dla samej diagnostyki endo nie ma znaczenia, to wyjaśniła mi, że właśnie jako badanie w kierunku wykluczenia czegoś bardziej złośliwego. Ja miałam CA125 podwyższone, ale do tego miałam dwie wielkie torbiele na jajnikach. Pozdr....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,78179261,78179261,ca125_w_normie_i_endometrioza.html


Temat: Ja też mam endometriozę :(
na jajniku 3 cm. Wczoraj odebrałam wynik CA 125 markera nowotworowego i wyszedł 206 przy normie do 30. 2 tygodnie wcześniej też go robiłam i wyszedł w normie 19,9. Wlasnie czekam na powtórny wynik tego markera a w miedzyczasie piszę ten wątek. Nie wiem, co ten wynik oznacza ale na pewno nic dobrego. Do gina na wizytę ide w piątek, ale nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,28418737,28418737,Ja_tez_mam_endometrioze_.html


Temat: czy to endometrioza?
Możesz jeszcze poprosić ginekologa o skierowanie na badanie CA 125 (we krwi) - marker nowotworowy związany ze zmianami/zapaleniami w obrębie jajników, macicy. Jest co prawda nieselektywny, więc konkretnie o niczym nie świadczy, ale idź na pobranie krwi w czasie miesiączki. Jak wyjdzie dużo ponad normę (nie musi, ale może) no to bedzie konkretny dowód dla lekarza, że coś sie dzieje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,55423167,55423167,czy_to_endometrioza_.html


Temat: Czy endo może rosnąć w środku cyklu?
... przybierala różny kształt i ja również bardzo sie bałam nowotworu. Ja miałam także podwyższone markery Ca- 125. Przy normie 35 ( o ile dobrze pamietam) ja miałam 180. Ale wszystko dobrze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,63384047,63384047,Czy_endo_moze_rosnac_w_srodku_cyklu_.html


Temat: Uwaga!
Ja miałam robione markery nowotworowe w szpitalu , jak byłam na reumatologii.Są dobre, tzn każdy ma nazwę i parametry. I tak: AFP(wątrobowe) 6,52ng/ml (norma 0,0-8,6) CA125(trzustka i jajniki)14,2U/ml(12-65) CA15-3(sutka)7,3 U/ml(normy nie znam) CA 19-9(p.pokarm,żoł-jelitowe, trzustki)17,9 U/ml (0-37) CEA<0,5(płuc i przełyku)(0-3) i markery wzw(wątrobowe) HBsAg-ujemne, anty-HCV-ujemne. Lrkarz stwierdził,że nie mam nigdzie zmian rakowych, to najważniejsze. Gorzej mam z Rtg stawów rąk.Mam w nich...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,77728815,77728815,Uwaga_.html


Temat: co to sa markery???
Lista nowotworów i przypisanych mu markerów nowotworowych tzw.antygenów Podane normy mogą nieco odbiegać od obecnych wartości w laboratoriach. Nowotwór > Markery Jajników CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Piersi CA 15-3, CEA, TPA, TK, p53, uPA Trzustki i dróg żółc. CA 19-9, CEA, TPA Okrężnicy, odbytnicy TPA, CEA, CA 19-9, p53 Żołądka CEA, CA 72-4, CA 19-9 Wątroby TPA, AFP Jąder AFP, hCG, TPA Prostaty PSA, fPSA, TPA, PAP Pęcherza moczowego TPA Płuc TPA, NSE, CEA, TK, p53 Mózgu, czerniak S100 Neuroblastoma HVA, VMA, NSE Chłoniak, białaczka TK, b-2 mikroglobulina Zakresy norm we krwi dla wymienionych markerów nowotworowych: CEA <4 pg/ml TPA-M <75 U/l CA 15-3 <30 U/l CA 19-9 <24 U/l CA 125 II <30 U/l CA 125 < 35 U/ml CA...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,45460640,45460640,co_to_sa_markery_.html


Temat: marker CA 125
marker CA 125 Witam serdecznie jestem nowa na tym forum. U mojej mamy 2 lata temu wykryto raka jajnika. W wyniku operacji usunieto guza w całosci i zastosowano chemioterpie, ktora dała całkowita remisje choroby. Markery nowotworowe od 2 lat ma na poziomie 7 - raz tylko jakieś pół roku temu miała 14 ale juz przy kolejnych badaniach wrócił do poziomu 7. W dniu wczorajszym robiła kolejne badania i markery znowyu sa na poziomie 14. Strasznie sie boje, czy takie wahania nie wróżą wznowy choroby. Ja wiem, że markery i tak sa niskie bo norma jest do 35 no ale podobno lepiej jest jak marker jest na stałym poziomie. Pozostałe badania mamy sa w porządku - tzn. USG, i badania krwi. Prosze o podzielenie się wynikami osoby które leczyły, badź walcza z ta chorobą - jak było z Waszymi wynikami markerów??? Z góry dziękuję
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55271520,55271520,marker_CA_125.html


Temat: Torbiel jajnika
pojawiał się i znikał aż do momentu, kiedy wygaśnie u Pani funkcja hormonalna gonady żeńskiej. Jeżeli w obrazie USG nie ma innych zmian wskazujących na niepokój onkologiczny a markery schorzeń nowotworowych jajnika (CA 125) mieszczą się w granicach normy wymaga Pani jedynie postępowania obserwacyjnego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1121,85773283,85773283,Torbiel_jajnika.html


Temat: KRAKÓW, KOGO POLECACIE DO LAPAROSKOPII ? PILNE
podczas miesiaczki wzrosły mi do ogromnych rozmiarów: 206 przy normie do 21. Już w laboratorium mi powiedzieli, ze tak wysoki wynik świadczy o endometriozie. W badaniu USG dopochwowym gin wykrył na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,28561908,28561908,KRAKOW_KOGO_POLECACIE_DO_LAPAROSKOPII_PILNE.html


Temat: Endometrioza a ciąża
... początku wrzesnia. Uwierz to jest możliwe, życzę Ci tego z całego serca. Basia+30tyg brzusio
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,6724326,6724326,Endometrioza_a_ciaza.html


Temat: Endometrioza
przy normie 0-35. Ponoc ten marker sugeruje oprócz nowotworu jajnika endometriozę. Do gina na kolejną wizytę idę dopiero na początku marca.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,35344507,35344507,Endometrioza.html


Temat: cytologia, markery a biopsja
cytologia, markery a biopsja Witam, mam pytanie. U mojej mamy pojawiło się krwawienie pomenopauzalne. Ginekolog pobrala mamie cytologię, skierowała na oznaczenie markerów nowotworowych CA 125 i 19,9, oraz skierowała do szpitala na badanie histeroskopowe. Wyniki cytologi sa prawidłowe, markery nie przekraczają normy. Podczas histeroskopii została wykonana biopsja macicy (endometrium). W opisie badania jest że "na oko" wszystko ok. Tzn wystepują określenia -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97561728,97561728,cytologia_markery_a_biopsja.html


Temat: Ból w miednicy - pomocy! (długie)
9 przy normie do ok. 37), więc raka jajnika chyba nie mam... I jeszcze jedna rzecz trochę jednak odciąga mi teraz uwagę od tego jajnika - to, że ta miednica boli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,78146486,78146486,Bol_w_miednicy_pomocy_dlugie_.html


Temat: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE
PÓłtora roku temu miałam operację z tego właśnie powodu. Istotne dla decyzji, operwać - czy nie ,oprócz wyników USG, było badanie markerów nowotworowych CA 125 . Były nieco powyżej normy, wywiad rodzinny lekko obciążajacy (śmierć mamy z powodu nowotworu żołądka) -wiec dycyzja była jednoznaczna. Też konsultowałam się w tej sprawie z kilkoma lekarzami . Obecnie czuję się dobrze, chociaż nie do końca...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17543756,17543756,TORBIEL_JAJNIKA_POMOZCIE.html


Temat: torbiel na jajniku
... do tylu. I to jest najwiekszy problem. Poza tym ciagle ponawiam badania : marker nowotworowy (robilas ?) CA-125, morfologie i mocz. Marker jest juz w normie, ale byl ponad nia w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,16578206,16578206,torbiel_na_jajniku.html


Temat: Rak jajnika a USG
Nie zawsze Ca - 125 pokazuje proces nowotworowy. Marker może być w normie, a nowotwór mieć charakter złośliwy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,40361216,40361216,Rak_jajnika_a_USG.html


Temat: Gdzie oddział ginekologiczny w Warszawie.
Dzięki Calineczka Odebrałam właśnie wyniki markera nowotworowego Ca 125 - w normie. Mam nadzieję, że najgorsze już za mną co nie zmienia faktu, że pokroją mnie na 99%.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,55806835,55806835,Gdzie_oddzial_ginekologiczny_w_Warszawie_.html


Temat: Torbiel endometrialna i dobry marker (dlugie)
Torbiel endometrialna i dobry marker (dlugie) Hej hej! Juz kiedys tu pisalam, ale sie przypomne :) Przed wakacjami ginekolog stwierdzila u mnie zapalenie prawych przydatkow. Poszlam na wlasna reke na USG. Okazalo sie, ze mam torbiel na lewym jajniku (33x25mm). Lekarka kazala mi zbadac marker CA0125 wyniki: 105 (norma do 21), a przy powtorce w innym laboratorium 82 (norma do 35). Gina ... to". Po wakacjach poszlam do niego z nastawieniem, ze ustalimy termin. Wczesniej zrobilam badanie CA-125 wyszlo 18 (przy normie do 35). Facet zrobil mi USG akurat tuz po miesiaczce. wyszlo mu: ... nic z tego nie rozumie, ze nie powinno byc tak, ze marker ok a torbiel jest. Wiec powtorzylam CA, wyszlo 20 (do 35 norma). W zwiazku z tym machnela reka, kazala ... wolala podleczyc mi te torbiel. Jak sie dowiedziala, ze w tym miesiacu to nie mozliwe bo nie wiemy, czy sie nam udalo czy nie, stwierdzila, zebym zrobila kolejne markery nowotworowe - watrobowy i przewodu pokarmowego. Ponoc CA moze byc w takich wypadkach tez podwyzszone. Obecnie jestem juz totalnie skolowana, nie wiem, co o tym sadzic, maz sie denerwuje, ze moze sie pospieszylismy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,70393590,70393590,Torbiel_endometrialna_i_dobry_marker_dlugie_.html


Temat: Czy endo może rosnąć w środku cyklu?
Twój lekarz powinien Ci zlecic zrobienie markera nowotworowego Ca 125 ,ktory przy torbielach czekoladowych wychodzi podwyższony ( ja miałam 120 ) norma jest od - 35 . A przy nowotworach wynik...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,63384047,63384047,Czy_endo_moze_rosnac_w_srodku_cyklu_.html


Temat: witamina B6
Nie, nie jadlam jej za duzo. Powtorze badanie, bo dopiero po pobraniu krwi zaczelam brac Mg + B6....ojoj, cos ze mna nie tak No i odebralam CA 125 ( marker nowotworowy), wynik: 47.78 ( norma jest do 35). Wiec chyba zle ((
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,49322821,49322821,witamina_B6.html


Temat: mam guz na jajniku
ponowne USG. Po drugie oznaczenie poziomu markera CA 125 - niestety wynik w normie nie daje 100% pewności, że wszystko jest ok. I jeśli diagnoza się potwierdza, to trzeba tego guza ... W oczekiwaniu na drugą operację i w związku z tym, że moja sytuacja się cały czas komplikuje zrobiono mi stado badań USG (różne ośrodki i różni lekarze). Wg tych badan guz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1121,104251349,104251349,mam_guz_na_jajniku.html


Temat: pomocy przy wynikach
CA to marker nowotworowy, bez norm nikt nie powie czy ok. 125 moze byc podwyzszony w endometriozie i guzach jajnika ale tez przy miesniakach i innych stanach zapalnych macicy. bywa podwyzszony...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,83568070,83568070,pomocy_przy_wynikach.html


Temat: ZA WYSOKIE MARKERY NOWOTWOROWE CO TO OZNACZA ???
ZA WYSOKIE MARKERY NOWOTWOROWE CO TO OZNACZA ??? Witam ! Lekarz podejrzewa mu mnie endometrioze i wysłał mnie na badania CEA, CA-125, CA-19,9 to sa markery nowotworowe i wyszły mi za duze. Tylko CEA w normie Co to moze oznaczać? Ze mam nowotwór ??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,22194022,22194022,ZA_WYSOKIE_MARKERY_NOWOTWOROWE_CO_TO_OZNACZA_.html


Temat: CA125
standardów i rekomendacji dotyczących ich zastosowania, zgodnie z zasadami EBM, co pozwoli na szersze wykorzystanie w praktyce klinicznej. I po angielsku: CA 125 CA125 is an antigen present on 80 percent ... circulates in the serum of patients with ovarian carcinoma and was therefore investigated for possible use as a marker. CA125 is often elevated in patients with ovarian cancer, its level following the patient's clinical course. With surgical resection or chemotherapy, the level correlates with patient response. Thus, it is superior to other markers such as CEA. The CA125 is elevated in other ... is not itself useful in screening. Podwyzszone wartosci markera CA 125 moga wystepowac rowniez przy raku endometrium, trzustki, piersi, pluc czy jelita grubego ale wystepuja tez w czasie menstruacji, ciazy czy lagodnym przeroscie endometrium. 80% przypadkow raka jajnika objawia sie pdwyzszonym CA 125 podczas gdy w 20% marker bedzie w normie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,88690586,88690586,CA125.html


Temat: Jak to jest? Może mi ktoś wyjaśni?
Witam, postaram się krótko. Wiem dużo z autopsji, to pierwsza sprawa. Druga sprawa. Bruford napisał: Co się tyczy markerów to ich znaczenie jest dyskusyjne.Najbardziej znany tj ca > 125 bywa podwyższony z wielu przyczyn także u chorych bez jakiegokolwiek > nowotworu.Znany jest przypadek pacjentki u którego ca 125 był znamiennie > podwyższony a chorobą była gruźlica narządu rodnego Doskonale wiem, ze CA 125 może być podwyższony nie tylko z powodu raka, takze z powodu zapaplenia jajnikow, torbieli czy grozlicy, ale chyba trudno jest mowic i znaczym podwyzszeniiu CA 125 z powodu torbieli czy gruzlicy jajnikow, ktorych juz nie ma, prawda? Nie odrozniasz dwoch grup pacjentow, a mianowicie takich , ktorzy z powodu podwyzszonego Ca125 nie sa na dzien dobry podejrzewani o raka i takich, ktorzy przy podwyzszonym markerze sa na dzien dobry podejrzewani o raka. Przyklad: Kobieta, u ktorej pierowtnie marker CA 125 wynosi 80 nie jest na dzien dobry podejrzewana o raka, szuka sie innych przyczyn. Kobieta, ktora jest pa usunieciu narzadu rodnego w calosci, ma potwierdzone badaniem histo. raka, konczy chemie. Po czasie nastepuje znowu podwyzszenie CA125 i przy 80 taka osoba juz dostaje ... chemia nie jest tania niestety. Bruford napisał: Rzecz bardzo ważna - > prawidłowe poziomy ca 125 niestety nie wykluczają mikroskopowego poziomu > choroby. To akuart nie ma takiego znaczenia, bo w ... dalej, bo do pewnego poziomu organizm potrafi je utrzymac w ryzach. Marker moze byc nawet podwyzszony ponad norme, ale najwazniejsze jest aby utrzymwal sie na stalym pozimie. Jezli CA 125 jest nawet 80 przy normie 35 i nie rosnie i sie latami tak utrzymuje, nawet u osoby po operacji i stwierdzonym badaniem histo. raku, to wszytko ok.To nikomu i niczemu nie przeszkadza. ... umarl. W dalszym ciagu nie podales mi typu raka i typu schematu chemii, gdzie sie bada markery po 8 kursach. POzdr.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,305,15653439,15653439,Jak_to_jest_Moze_mi_ktos_wyjasni_.html


© 2009 Bohdan Cywinski - mój kawałek internetu - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates